Studiile doctorale în muzică și înaltul titlu de Doctor în Muzicologie au fost fondate în România la Conservatorul clujean, încă din anul 1968, prin efortul și sub conducerea compozitorul Sigismund Toduță.
Studiile doctorale în muzică și înaltul titlu de Doctor în Muzicologie au fost fondate în România la Conservatorul clujean, încă din anul 1968, prin efortul și sub conducerea compozitorul Sigismund Toduță.
De altfel, Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” a fost, până la Revoluția din 1989, unica instituție de profil din țară care a organizat doctorat în muzicologie (în cadrul Facultății de Muzică, Compoziție muzicală, Muzicologie), cu următoarele direcții de cercetare: muzicologie, istoria muzicii universale și românești și folclor musical. Conducătorul științific al acestor studii a fost numit Sigismund Toduță, singurul doctor în muzicologie din țară la vremea respectivă, căruia i-a revenit sarcina organizării examenului și a probelor de admitere, cu aprobarea Direcției Generale a Învățământului Universitar din cadrul Ministerului Învățământului.
În prezent, studiile universitare de doctorat se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 și Codului studiilor universitare de doctorat, H.G. nr. 681/2011.
Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” este Instituție Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), având în componență Școala doctorală „Sigismund Toduță”. Aceasta organizează și desfășoară programe de doctorat științific și de doctorat profesional, conferind titlul de Doctor în muzică.
Studiile universitare de doctorat reprezintă cel de-al treilea ciclu al studiilor universitare oferite în Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Scopul acestora constă în formarea de competențe profesionale (de conținut, cognitive și de cercetare) în domeniul Muzică. Studiile doctorale permit dobândirea unei calificări de nivelul 8 din Cadrul European al Calificărilor (CEC/EQF) și din Cadrul Național al Calificărilor, ceea ce asigură capacitatea de inserție pe piața muncii înalt calificate.
• Istoriografie
• Estetică muzicală
• Pedagogie muzicală
• Teoria muzicii
• Etnomuzicologie
• Muzică electroacustică
• Management muzical
• Compoziție vocal-instrumentală
• Compoziție de muzică electroacustică
• Interpretare instrumentală
• Dirijat
• Interpretare vocală
• Regie de operă
• Regie coregrafică
• Pedagogie coregrafică
• Regie de teatru muzical
Calitatea de conducător de doctorat este acordată prin ordin al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului, la propunerea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) de acordare a atestatului de abilitare (cf. LEN, art. 166).
În prezent, conducătorii de doctorat titulari și afiliați Școlii doctorale „Sigismund Toduță” acoperă toate subdomeniile de cercetare artistică.
Programele de studii universitare de doctorat asigură formarea de competențe profesionale (de conținut, cognitive și de cercetare) în domeniul Muzică, precum și a unor competențe transversale.
În sensul Regulamentului Școlii doctorale „Sigismund Toduță” sunt calificate drept competențe profesionale generale și specifice domeniului Muzică următoarele:
dobândirea de cunoștințe avansate și abilități practice în domeniul muzicologic (teoria muzicii, istoria muzicii, tehnologiile discursului muzical, stilistica muzicală, stilistica interpretării muzicale, etnomuzicologie, estetică muzicală, spectacologie, istoria/estetica dansului ș.a.), componistic sau interpretativ, după caz;
capacitatea de identificare, formulare și soluționare a problemelor de cercetare;
stăpânirea metodelor și tehnicilor de creație/interpretare/cercetare avansată, după caz;
cunoștințe privind managementul proiectelor de cercetare/proiectelor artistice, după caz;
abilități de documentare, elaborare și valorificare a lucrărilor științifice;
abilități lingvistice la nivel academic în limbi de circulație internațională, necesare documentării și elaborării de lucrări științifice.
În sensul Regulamentului Școlii doctorale sunt considerate drept competențe transversale utile următoarele:
competențe de comunicare (scrisă și orală, în limba română și în limbi de circulație internațională) în domeniul artei, științei și culturii;
cunoștințe structurate în domeniul literaturii, poeziei, artelor plastice, filosofiei, esteticii și istoriei, atât în perspectivă națională cât și universală;
abilități de utilizare a tehnologiei informației și a comunicării;
abilități de interrelaționare și de lucru în echipă;
calități de conducere și cunoștințe de management al resurselor umane, materiale și financiare;
cunoștințe privind managementul carierei, managementul riscului, crizei și eșecului.
Studiile cuprind un program de pregătire bazat pe studii universitare avansate, parcurs în cadrul Școlii doctorale și alcătuit din activități desfășurate în formațiuni instituționalizate de studiu
și un program individual de cercetare științifică/creație artistică.
Studiile doctorale se încheie cu susținerea publică a tezei de doctorat, care este rezultatul activității de cercetare sau de creație artistică desfășurate de doctorand pe parcursul acestora.
Susținerea se organizează cu respectarea cerințelor stabilite prin Regulamentul Școlii doctorale „Sigismund Toduță”. Pe baza tezei de doctorat și a susținerii publice a acesteia se decide acordarea sau neacordarea titlului de doctor.
Admiterea la studiile universitare de doctorat se face pe baza unui concurs organizat în conformitate cu metodologia-cadru privind organizarea admiterii în instituțiile de învățământ superior din România, elaborată anual de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (denumit în continuare MECTS), și cu reglementările proprii ale Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.
Pot să participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat absolvenți ai studiilor universitare cu diplomă de master sau echivalentă acesteia. Diploma de absolvire sau de licență a absolvenților învățământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate.
Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene au acces la studiile universitare de doctorat în aceleași condiții cu cele prevăzute de actele normative pentru cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește taxele (taxa pentru concursul de admitere, taxa de studiu, taxa de susținere a tezei de doctorat).
Școala doctorală asigură transparența procedurilor de evaluare și de selecție a candidaților pentru admiterea la doctorat pe locurile oferite de conducătorii de doctorat titulari și garantează accesul la aceste informații, inclusiv prin publicarea pe Internet și prin alte mijloace de informare (broșuri, afișe etc).
Pentru cetățenii români, etnici români și cetățeni români cu domiciliul în străinătate1 cu studiile de licență2/masterat efectuate în România, documentele necesare pentru înscrierea la concursul de admitere la doctorat sunt următoarele:
Pentru cetățenii străini din state terțe UE (non UE)4, documentele necesare pentru înscrierea la concursul de admitere la doctorat sunt următoarele:
Concursul de admitere la studiile universitare de doctorat constă în trei probe.
Proba se notează cu ADMIS/RESPINS.
ma = m1 + m2 +m3 + m4 / 4
m1 – media generală de absolvire a studiilor universitare de licență
m2 – media examenului de licență
m3 – media generală de absolvire a studiilor universitare de masterat
m4 – media examenului de disertație
ma = m1 + m2 / 2
m1 – media generală de absolvire a studiilor universitare de licență
m2 – media examenului de licență
Susținerea va consta în scurta prezentare a proiectului de către candidat în limba română sau într-una din următoarele limbi de circulație internațională: engleză, franceză, germană, italiană (maximum 10 minute), urmată de întrebări adresate candidatului de către comisie, în limba română (cca 5 minute).
1. Pentru absolvenții ciclurilor de licență și masterat din alte țări, este necesară echivalarea calificativelor obținute.
2. Media finală va fi calculată cu două zecimale, conform sistemului de calcul implicit din programul Excel.
3. Media minimă 7.00 (sau echivalentă) este obligatorie pentru toate ciclurile de învățământ și examenele de absolvire (media generală de absolvire a studiilor universitare de licență, media examenului de licență, media generală de absolvire a studiilor universitare de masterat și media examenului de disertație).
4. Criteriile de evaluare și standardele pentru probele concursului de admitere sunt detaliate în Regulamentul și procedurile de concurs pentru admiterea la studiile universitare de doctorat.
250
RON
5000
EUR
0
RON
Cuantumul taxei pentru concursul de admitere la Școala doctorală „Sigismund Toduță”, a taxei de studiu și a taxei de susținere a tezei de doctorat, aprobat de Senatul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, în ședința din data de 26 octombrie 2022.
Doctoratul se desfășoară pe baza unui Contract de studii universitare de doctorat încheiat între studentul-doctorand, conducătorul său de doctorat și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, în care se stabilesc drepturile și obligațiile ce revin studentului-doctorand, conducătorului de doctorat și Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” în calitate de Instituție Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.
Durata evaluării tezei în comisia de îndrumare nu depășește 30 zile. În urma analizei de similitudini și a evaluării tezei se demarează procedurile de susținere publică a tezei de doctorat.
În vederea susținerii publice a tezei de doctorat, studentul-doctorand depune la secretariatul Școlii doctorale următoarele documente:
Tezele de doctorat (inclusiv anexele acestora) susținute public sunt documente publice. Ele se publică pe un site administrat de MECTS, cu respectarea legislației în vigoare în domeniul drepturilor de autor.
Conform Regulamentului și metodologiei de afiliere la Școala doctorală „Sigismund Toduță” a IOSUD Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, afilierea la Școala doctorală „Sigismund Toduță” se face prin concurs. Concursul se va desfășura anual, la începutul lunii septembrie.
Conducerea Școlii doctorale va comunica pe site-ul propriu https://www.doctoratanmgd.ro numărul de locuri scoase la concurs și data examinării candidaților, cu 30 de zile înainte de data stabilită.
Comisia de concurs este alcătuită din directorul Consiliului pentru studiile universitare de doctorat, directorul Școlii doctorale, membri ai CSUD și ai Consiliului Școlii doctorale.